Carregant Esdeveniments

« Tots els Esdeveniments

 • Aquest esdeveniment ja ha passat.

La Tossa Grossa de Montferri (Montferri)

28 gener @ 08:00 - 14:00

Descripció:

La Tossa Grossa de Montferri és una muntanya de 387 metres que es troba en el terme municipal de Montferri i dins la serra que pren el nom del mateix municipi, ubicat a la comarca de l’Alt Camp. Al cim s’hi troba un vèrtex geodèsic i està inclòs en el llistat dels 100 Cims de la Federació d’Entitats Excursionistes de Catalunya.

El municipi de Montferri conserva l’encant de les petges històriques de la seva arquitectura, amb el romànic del castell de Rocamora, el gòtic de l’església de Sant Bartomeu o l’arquitectura sacra modernista del Santuari de la Mare de Déu de Montserrat de Montferri, obra del deixeble més avantatjat d’Antoni Gaudí, Josep Maria Jujol que va projectar l’edifici a imatge i semblança de la muntanya de Montserrat. La primera pedra es va col·locar el 15 de novembre de l’any 1925, però al començament dels anys trenta del segle passat es van aturar les obres i la construcció del santuari no es va reprendre fins a l’any 1989. L’estructura, construïda a partir de cent vint arcs catenaris i amb forma de vaixell orientat cap a Montserrat, és de gran interès arquitectònic. El 30 de maig de 1999 un cop finalitzades les obres de construcció, es va fer la consagració del santuari, on cada any es porten a terme dos aplecs, un que coincideix amb el darrer diumenge d’abril i l’altre el 14 d’agost. En l’actualitat, persones d’arreu, visiten Montferri per admirar aquest bell i espectacular edifici.

En la nostra caminada recorrerem bona part de la serra de Montferri per un estret i pedregós corriol, però que compensa l’esforç esmerçat donada l’àmplia panoràmica que es pot contemplar, la qual en dies clars arriba a ser magnífica. Entre els punts que visitarem, a banda de la mateixa Tossa Grossa, està la Torre de Montferri, coneguda també com la Torre del Moro. Es tracta d’una torre de planta ovalada exteriorment i circular interiorment. Consta d’un sol pis cobert per un terrat i una alçada d’uns vuit metres, visible des de molts punts a la llunyania. Es creu que fos una torre de guaita vinculada al proper castell de Rocamora i la data de construcció voltaria l’any 1000. La torre que podem contemplar ara va ser consolidada l’any 1991 gràcies a un conveni per a la seva restauració en el que hi van participar l’Ajuntament de Montferri, la Diputació de Tarragona i la Generalitat de Catalunya. Un altre punt d’interès que podrem veure en el nostre itinerari seran els antics safaretjos de la localitat, dels que se sap que ja existien l’any 1578 per un escrit adreçat al Monestir de Santes Creus. Al segle XIX van ser reconstruïts amb la forma actual. Passant pel carrer Major i l’església de Montferri, arribarem al pàrquing del Santuari de la Mare de Déu de Montserrat de Montferri, inici i final d’aquesta caminada en què el conjunt de tot plegat ens portarà a gaudir d’un bon record.

Bona excursió a tothom!!

 


Fotografies de la sortida:

Participants: 77


Fotografies de la preparació:

 


Punt de trobada a les 8.00 h:


Punt d’inici de la caminada a les 8:45 h:

Informació Addicional:
 • Organitza: Grup Anem a Caminar (Els Monjos)
 • Guiada per Toni Inglada
 • Lloc de trobada: Aparcament del mercat dels Monjos
 • Hora: 8.00 h
 • Hora prevista de tornada: 14.00 h
 • Transport: Cotxes particulars
 • Dificultat: Mitjana/fàcil
 • Caminada circular gratuïta i oberta a tothom.
 • Cal portar: Aigua, esmorzar i calçat adequant; i es recomana portar bastons.
 • Agrairem no portar gossos en les nostres caminades.
 • Enllaç per afegir-vos al grup de WhatsApp: https://chat.whatsapp.com/I67zMs7Y5k5DwyW2vVTiTl
 • Cal aprovació posterior, per la qual cosa l’entrada no serà immediata, però entrareu.
 • Calendari d’activitats pel 2024

 

Mostra els detalls

Data:
28 gener
Hora:
08:00 - 14:00
Categoria d'Esdeveniment:
Etiquetes de l'Esdeveniment:
, ,

Organitzador

Grup Anem a Caminar