Carregant Esdeveniments

« Tots els Esdeveniments

 • Aquest esdeveniment ja ha passat.

El Castell de Tamarit (Tarragona)

14 abril @ 08:00 - 14:00

Descripció:

Aquesta caminada circular dintre de l’extrem est del terme municipal de Tarragona ens portarà a conèixer diferents punts de màxim interès natural, paisatgístic i patrimonial. El recorregut transcorre per l’antic terme municipal de Tamarit de Mar, annexionat a Tarragona l’any 1952, el qual era format pels nuclis de Tamarit, Monnars i Ferran. És precisament aquest darrer petit poble de Ferran l’inici i final de la nostra excursió, amb el seu atractiu castell com a part més vistosa. Després de la breu visita d’aquest interessant llogaret anirem fins a la pedrera del Mèdol, la qual ens sorprendrà per la seva història i magnitud. En finalitzar l’esmorzar ens dirigirem al preciós Bosc de la Marquesa per visitar la Roca Plana, un sorprenent punt a tocar l’aigua de mar. Amb àmplies vistes al Mediterrani, arribarem a l’imponent Castell de Tamarit, objectiu de la nostra caminada i on donarem un tomb per la seva part exterior, ben proper a la Desembocadura del riu Gaià on seguirem un bonic corriol que recorre en paral·lel el curs fluvial, des del que es pot observar la fauna que hi és present en la darrera part d’aquesta esplèndida excursió. 

Ferran: Poblet de Tarragona on és ubicat el seu castell, principal atractiu del nucli urbà amb interessants carrerons. L’origen del castell de Ferran es remunta al segle XI, quan era només una torre de vigilància. Al llarg dels anys ha sofert ampliacions i modificacions significatives. En l’actualitat el castell és una construcció molt modificada en època moderna i palau residencial particular.
(BCIN) bé cultural d’interès nacional.

Pedrera del Mèdol: En època romana aquesta pedrera va ser utilitzada per construir un gran nombre dels edificis més importants de Tàrraco, tant públics com privats. Al centre de la pedrera s’alça una agulla de pedra no excavada, l’element més emblemàtic del lloc i testimoni del material extret que marca la cota original de la roca abans d’iniciar-se l’explotació. Tot el conjunt està habilitat per la seva visita amb diferents miradors i cartells explicatius.
Monument històric-artístic i patrimoni de la humanitat (UNESCO)

Roca Plana: Es troba en un indret determinat del Bosc de la Marquesa. Les darreres interpretacions per part dels estudiosos és que era un embarcador romà de pedres i materials procedents de la pedrera del Mèdol. Diuen que hi ha diferents evidències que fonamenten aquesta hipòtesi. Aquest sector és molt rellevant per la seva bellesa natural.
Bosc de la Marquesa (EIN) Espai d’Interès Natural Tamarit – Punta de la Móra.

Castell de Tamarit: És una impressionant construcció situada en un enclavament estratègic al cim d’un turó amb vista sobre el Mediterrani. La història de Tamarit comença al segle XI, passant el seu territori per mans de diferents senyors. El nucli urbà de Tamarit presentava dos sectors; el de la vila tancada, fortalesa amb estretes muralles que protegien la població en cas de perill d’atac i el Raval, fora del recinte tancat. Al seu interior s’hi troba l’església de Santa Maria, l’abadia, les cases dels senyors i la plaça de l’església. Les entrades i sortides es feien a través de quatre portals, dels quals ara en queden dos; el de la Móra i el de la Creu. Va ser un port clau dins el territori català, línia divisòria entre la Catalunya cristiana i musulmana. En l’actualitat és un destacat indret on s’organitzen diferents esdeveniments corporatius, casaments i altres celebracions.
(BCIN) bé cultural d’interès nacional.

Desembocadura del riu Gaià: És un espai natural que comprèn el tram final del riu Gaià. Una de les poques zones humides que encara manté una presència destacada de la vegetació de ribera i d’avifauna. Aquest indret va ser declarat protegit l’any 1995 i és una de les escales en les principals rutes de migració dels ocells que viatgen de l’Europa occidental cap a Àfrica.
Reserva Natural de Fauna Salvatge.

En aquesta excursió podrem gaudir d’uns dels indrets més bells del litoral català.

Bona caminada a tothom!!


Fotografies de la caminada:

Participants: 114


Fotografies de la preparació:

 


Punt de trobada a les 8.00 h:

 


Punt d’inici de la caminada a les 8:45 h:

 


Informació Addicional:
 • Organitza: Grup Anem a Caminar (Els Monjos)
 • Guiada per Toni Inglada
 • Lloc de trobada: Aparcament del mercat dels Monjos
 • Hora: 8.00 h
 • Hora prevista de tornada: 14.00 h
 • Transport: Cotxes particulars
 • Dificultat: Mitjana/fàcil
 • Caminada circular gratuïta i oberta a tothom.
 • Cal portar: Aigua, esmorzar i calçat adequant; i es recomana portar bastons.
 • Agrairem no portar gossos en les nostres caminades.
 • Enllaç per afegir-vos al grup de WhatsApp: https://chat.whatsapp.com/I67zMs7Y5k5DwyW2vVTiTl
 • Cal aprovació posterior, per la qual cosa l’entrada no serà immediata, però entrareu.
 • Calendari d’activitats pel 2024

 

Mostra els detalls

Data:
14 abril
Hora:
08:00 - 14:00
Categoria d'Esdeveniment:
Etiquetes de l'Esdeveniment:
,

Organitzador

Grup Anem a Caminar